Hogyan változik a pedagógus szerepe akkor, amikor az információkhoz való hozzáférés egyre könnyebbé válik a gyermekek számára is? Egyebek mellett erről is beszélt Pléh Csaba, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az akadémikus szerint az egyik legfontosabb dolog, amit a diákoknak meg kell tanulniuk, hogy tudjanak válogatni a hírek között: „Megváltozott az információk megbízhatóságának kritériuma, ami a legfiatalabb korosztály számára drámai feszültségeket eredményez. A nyomtatott és az interneten megjelenő információk között a hozzáférési idő és a megbízhatóság egy sajátos egyensúlya nem alakult még ki. Jelenleg az iskola kevéssé tanítja a kriticista gondolkodásra a fiatalokat. A »tények utáni világ« jelensége azáltal tudott megjelenni, hogy nincsenek biztos fogódzók a megbízható információk forrását tekintve.”

Mint mondta, az Európai Unió a tagállamok számára oktatási irányelveket, ajánlásokat fogalmazott meg. Ezek szerint társadalmi és politikai tekintetben is legalább három dologban előtérbe kell helyezni a digitalizációt: olyan tanulási környezetet kell kialakítani, amely felhasználja az elérhető elektronikus tananyagokat, a diákságot meg kell tanítani ezen eszközök megfelelő használatára, és meg kell tanítani a jövő nemzedékét, hogy élni tudjon az információ-önvédelemmel és -biztonsággal.

A pszichológus a közös értékekre vonatkozó rész hivatalos magyar fordítását idézte: „A cél egyrészt a társadalmi kohézió erősítése, másrészt a populizmus, az idegengyűlölet, a megosztó nacionalizmus és az álhírek terjesztése elleni küzdelemhez való hozzájárulás.” Hozzátette: „Nagyon fontos új mozzanata az ajánlásnak az, hogy a megosztó nacionalizmussal és a gyűlöletkeltéssel szembeni küzdelem oktatási értékproblémaként megjelenik.”

Pléh Csaba a pedagógusok változó szerepéről szólva azt emelte ki, hogy a tanár az új információs hozzáférés körülményei között egyre kevésbé lesz a tudás forrása és hordozója. Ezért különösen felértékelődik a pedagógusképzésben a gyakorlóév, amikor a tanítás, a tudás átadásának felelőssége elsajátítható lenne – a vezetőtanár megfigyelése helyett. Szerinte, ha a tankönyvekre a tanár által modulálható, tanulást segítő digitális csomagként tekintenénk, akkor sokkal dinamikusabb és változásképesebb rendszert alakíthatnánk ki.

Az adás felvétele itt hallgatható meg.